Receptek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

M.Elisa2023. március 31. 21:38

Fagyi recept: 1 kis pohár natúr joghurt, 1 banán, kis vanília aroma, kakaó.
Jó érett legyen a banán, villával összetörjük, a többi hozzávalóval összekeverjük, és be a fagyasztóba. Kb. 3 óra alatt kész. Ha valakinek így nem elég édes, tehet bele egy kis mézet is. Cukrot nem javaslom, mert az egészségtelen.

Edeke2023. március 31. 20:22

@margo77: 😃

Edeke2023. március 31. 20:22

@Perzsi.: 😀

Perzsi.(offtopic)2023. március 31. 17:48

@margo77: Örülök, hogy felkeltette figyelmedet a recept. A trutymó elnevezést a fiaim adták neku. Második nekifutásra. Az első neve csúnyább volt. Igaz, kétpofára ették, megúnásig. Ahogyan a frankfurti levest is. Mára elmosódtak erről az emlékeik, mert egyik ételt sem csinálta meg nekik azóta se senki. Ez a felfújt finom. Ha eltalálod a gríz arányát, igazi , remegő felfújt lesz belőle. Kb a zöldségmennyiség fele legyen a dara.( lehet búzadara is, sőt majdnem puha párolt rizs is, de akkor keményebb, tömörebb lesz a végeredmény) S nem kell puhára párolni a húslével, mert sülés közben a zöldségekből kiszivárgó vízmennyiséget magukba szívják. Így nem lesz szottyadt a mű.És jó a maradékok újrahasznosítására. Én azt tanultam, ételt nem dobunk ki. Még egy elrontott ételt is helyre lehet hozni kis ügyességgel. Itt pedig szó szerint a fantázia szab csak határt.Olyan sokféle zöldség van. Meg hús vagy hústermék. De azt ki is lehet hagyni belőle. A chilis biztosan finom lesz! Ez anno nekem eszembe sem jutott. Most meg már a gyomrom nem bírja. Jó étvágyat kívánok hozzá!🙂

margo77(offtopic)2023. március 31. 16:51

@Perzsi.: Örülök, hogy tetszik amit megosztottam, remélem hogy ízleni is fog, ha kiprobalod.
A te "trutymo felfujt" recetedet (ahogy te fogalmaztad  :) ) majd én is kiprobalom. Bár én még megfogom bolondítani ezt egy kis chilivel is, mert az én indiai férjem ahogy ismerem, máshogy nem enné meg...

@Molnar-Jolan: Nekem is van jó néhány bögrés sütemény receptem, nagyon szeretem őket, mert gyorsan megvannak és finomak.  :)

@Edeke: A zsiroskenyeret, én zöld tavaszi hagymával jobban szeretem... Nagyon finom, főleg ha a kenyér friss, akkor számomra egy fenséges ételel is felér.  :)

Perzsi.2023. március 31. 15:41

Trutymó felfújt ( saját recept)
Jó pár éve , egyik nyáron sok főtt zöldségmaradékom lett. Nem fogyott el mind, a húslevesből. Ráadásul másnap rakott kelbimbó volt, s maradt abból is. Ezért összedobtam egy receptet.

A maradék sárgarépát, petrezselyemgyökeret, kelbimbót, zellert, karalábét apró kockákra vágtam. Egy nagyobb fej vöröshagymát üvegesre dínszteltem, együtt egy nagy szeletnyi, szintén apróra vágott husos szalonnával. Ezeket a zöldségekkel együtt félretettem. Majd egy kisebb bögrényi darát,( ebben az esetben pl kukoricadarát) kevés zsiradékon megpirítottam, húsleves maradék levével felöntöttem.( húsleves, zöldség leves kockából készült felöntőlé is jó). A félig megpuhult darába belekevertem a zöldséges cuccot, majd 2 db, habosra felvert tojással "lazítottam még a masszát. Tetszés szerint sót, fűszereket lehet, sőt kell beletenni. Ebbe pl fehérborsot, fokhagymát, snidlinget tettem. Kizsírozott tortaformába tettem. A jénai is jó, vagy bármilyen forma. Nem tudom meddig, kb 45 percig sütöttem, 180 fokon. Amikor a teteje pirul, lehet rá sajtot tenni, s 5 percig tovább sütni. Vagy tejfölt. Finom, felfújt szerű valami lesz belőle. A lehetőségek tárháza végtelen. Csináltam már zöldbabbal, borsóval, karfiollal is. Kolbásszal, virslivel, vagy aprópra vágott maradék főtthússal is. Kapros mártással is szolgáltam már fel. Egymagamért már nem állok neki, de 3-4 főért érdemes.

Perzsi.(offtopic)2023. március 31. 15:22

@Edeke: Szuper! Ki fogom próbálni!🙂

Edeke2023. március 31. 15:10

Zsíroskenyér lilahagymával

Hozzávalók:

1 kg kenyér
zsír
1 fej lila hagyma
só, pirospaprika

Elkészítése:

A kenyeret egyenletes szeletekre vágom, a hagymát megpucolom és vékony karikákat vágok belőle.

Egy késsel megkenem a kenyeret zsírral, majd elhelyezem rajta a hagymakarikákat.

Ízlés szerint sózom, az ínyencebbek tehetnek rá pirospaprikát

Molnar-Jolan2023. március 31. 14:40

Bögrés joghurtos süti (Hízókúrázóknak  :-))

(kb. 2,5 dl-es bögre a mércém.)

1 tojás
1 bögre joghurt
1 szűk bögre cukor
2 bögre liszt (a fele lehet rétesliszt), egy tasak sütőporral elkeverve
1/2 bögre olaj
1 csipet só
Kikeverjük a tojást a cukorral, majd a bele a joghurtot, és a lisztet beleszitálni közben az olajjal hígítani. Ha túl sűrű, még egy kis tej vagy joghurt jöhet hígítani. Lehet bele citrom vagy narancshéjat keverni. Tetejére bármilyen idénygyümölcs felezve magozva, vagy áfonya, aszalt gyümölcs, durvára vágott dió.
Kikent, lisztezett közepes tepsiben sütjük kb 180 fokon jó húsz percig.
Ha elég magas lett, a kisült lapot félbe lehet vágni, és lekvárral, vagy bármilyen krémmel, nutellával tölteni.

Perzsi.(offtopic)2023. március 31. 14:10

@margo77: Ez nagyon jó recept, már tegnap elmentettem. Köszönöm.

margo772023. március 30. 08:39

Régen, még sulis időszakokban, a volt osztályfőnökömet  elmentünk meglátogatni egy nap az otthonába, mert beteg volt. Ő pedig kis kiflicskékkel várta az osztályt. Mivel nekem nagyon ízlett, ezért megkértem őt arra, hogy írja le nekem a receptet. Erre ő meg azt válaszolta, hogy nem írja le, mert annyira egyszerű hogy meg tudom szóba is jegyezni. Viszont én most ide leírom nektek, sőt jóval részletesebben is, mint ahogy ő nekem elmondta szóban. Ugyanis, egy kelt tésztáról van szó és nem biztos, hogy mindenki járatos itt a kelt tészta készítésében.
Még mielőtt belekezdenék, annyit még elmondanék mellékesen, hogy a volt osztályfőnököm, egyszerű üres kis kifliket készített nekünk. Ezért én is ezt így osztom itt meg. Egyébként, én magam is üresen szeretem, de természetesen meg lehet szórni a tetejét köménnyel, szezámmaggal, durva szemű tengeri sóval... Tölthető bármivel, például lehet: diós, mákos, lekváros, virslis, sonkás, sajtos, medvehagymás...stb. Ebből a tésztából, készíthető túrós batyu, mazsolás, citromos kalács, csavart májas. Ezenkívül kakaós, fahéjas,
pizzás csiga, de akár még szerintem pizzának is megállja a helyét.
Íme a recept:

Hozzávalók:

1/2 liter langyos tej(+egy kicsi még a kenéshez)
3,5 dkg friss élesztő
1 púpos teáskanál cukor
1-2 púpos teáskanál só
1 ökölnyi puha zsír (kb10 dkg, de 1-2 dl olajjal is szerintem lehet csinálni, bár én így még nem próbáltam.)
Liszt amennyit felvesz (kb. 80 dkg)

1, A fél liter langyos tejből kiveszünk egy pohárnyit, és belekeverjük ebbe a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk 10-15 perc alatt.

2, Veszünk kb. 50-60 dkg lisztet és a sóval jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a zsiradékot. Apránként a tejet és a megfuttatott élesztős tejet is hozzá öntjük.

3,Nagyon jól kidolgozzuk, dagasztjuk, de közben még  hozzá adagolunk lisztet amennyi kell, hogy egy puha tésztát kapjunk.

4, Letakarva egy tiszta konyharuhával, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kicsit átgyúrjuk még utána egy lisztezett deszkán, vagy munka felületen. Majd
négy egyenlő gombócot veszünk, és mindegyiket egy kör alakúra nyújtjuk kb. 1/2 centiméter vastagságúra. Majd ezeket a köröket 8 egyenlő részre vágjuk és szorosan feltekerjük, a széles végétől kezdve. (Zárójelben jegyzem csak meg, hogy nekem nincs mindig időm  szórakázni, ezért néha csak egy nagy téglalapot sodrok amit felkockázzuk, és egyik csücskétől a másik csücskéig feltekerem és kicsit behajlítom a kifliket...) Langyos tejjel megkenjük jól a tetejét.( Aki akarja, természetesen az egy felvert tojással is kenheti a tetejét. )

5, Sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük. Fontos, hogy ne érjenek össze a kiflik, legyen elég helyük megnőni.
Majd 200 fokra előre felmelegített forró sütőbe tesszük és kb. 5-10 perc után visszavesszük 180 fokra, majd 20-40 perc alatt megsütjük. (A sütőtől és a kifli nagyságától függ a sütési idő. ) Nem nyitogatjuk a sütőnek az ajtaját minimum 15 percig!

Nagyon fontos bizonyos szabályok betartása !

Aki nem tudja, annak elmondom, hogy a kelt tésztáknál elengedhetetlen, hogy minden szobahőmérsékletű legyen, véletlenül se hideg helyről szedjük ki a dolgokat, amikor neki fogunk a munkának. Lehetőleg megszitált lisztet is használjunk...Az élesztő meg futtatásához nagyon fontos, hogy langyos legyen a tej, nem meleg, sem hideg, hanem kimondottan csak épphogy langyos. A tetején hab kell hogy képződjön és meg kell, hogy szépen dagadjon. Ha10-15 perc alatt ez nem következik be, akkor kár pocsékolni a hozzávalókat bele és az időtöket a folytatáshoz, mert nem nem lesz jó. A kelesztéshez a konyhában a hőmérséklet kb. 28-30 fok szükséges, hogy szépen megkeljen.( Ha hideg van kint, akkor nem nyitogatjuk az ajtót, ablakot kelesztés közben!) Az időtartam a kelesztéshez kb. 1 óra szükséges. Persze, lehet ennél kevesebb is elég , vagy ha kell kicsit több időre is szükség lehet.  A lényeg, hogy duplájára keljen!
Nagyon fontos, hogy jól ki dagasszuk a tésztát. Akinek van gépe azzal csinálhatja, de egyébként én kézzel szoktam...Aki nem tudja, hogyan kell dagasztani kézzel, mert még soha nem csinálta, bár talán mindenki látta már az  anyukájától, vagy a nagymamától a dagasztás műveletét, ha mégsem, akkor a számukra kerestem egy-két YouTube videót amiből tanulhatnak, mert azt gondolom, hogy ezt nem elég leírni, hanem látni is kell.
Azt is még megjegyezném itt, hogy a jó kézi dagasztás kb., 8-10 percet vesz igénybe.

Többféle eljárás is létezik, de én csak most két fajta videót osztok itt meg. Az első videó, egy francia dagasztás. Ez az a módszer, ahogy én soha nem szoktam csinálni, de megosztom ezt is, hátha valakinek szimpatikusabb ez a fajta eljárás. A második videóban látható technika az, amit legtöbben mi magyarok is alkalmazunk.

Remélem, hogy minden fontos dolgot megemlítettem, amivel szükséges tisztába lenni ahhoz, hogy egy finom puha könnyű kiflit kapjatok végeredményként.

JohanAlexander2023. február 1. 10:04

https://www.facebook.com/photo?fbid=5810083355742091&set=a.135055326578284

margo772023. január 29. 11:16

Egy jó kis energiaitalt szeretnék most itt megosztani, ami nemcsak hogy finom, de  egészséges is! Mielőtt megosztanám ezt a receptet, hadd írjak egy kicsit, az egészségtelen energiaitalokról is, mivel az látom, hogy nagyon sokan ezt vásárolják. Nem csak Magyarországon, de sok más országokban is divatba jött, és ezért kell róla itt beszélni, még akkor is ha ez nem teljesen egy idevágó téma.

Elmondom nektek azt, hogy az én munkahelyemen van egy italautomata gép, ahol különböző ilyen italokat is lehet vásárolni, és néhány munkatársaim előszeretettel veszi is ezeket az egészségkárosító löttyöket. Van egy olyan energiaital is  aminek az a neve, hogy "Hell" magyarul: "pokol". Valóban ez az ital, (de ennek a társai is) pokollá teheti az embernek az életét, ha hosszútávon ezt issza vagy túl adagolja! Nem egy olyan esetről hallottam, hogy az ember túlzásba vitte ennek a fogyasztását és a kórházban kötött ki, de olyanról is hallottam már, hogy tragédia lett belőle...
Nem vagyok egyébként én szakértő ebben, de akik igen, azok azt mondják, hogy ez elősegítheti jobban az alkoholra szokást is és hajlamosabbá vállnak a depresszióra akik ilyeneket fogyasztanak. Nem beszélve arról, hogy többeknek erre még rájön a napi erős kávé adagjuk, aztán csodálkozik az ember, ha felgyorsul a szívverése, égbe száll a vérnyomása és pulzusa, vagy esetleg fáj a hasa, feje, ingerlékenyebb...stb.  Ráadásul még a fogaknak is árt! Hiába írjak rá, hogy ilyen B vitamint, meg olyan B vitamint tartalmaz...stb. Higgyétek el, hogy többet árt mint használ, ezért ne igyatok ilyen italokat. Ne is engedjétek meg a gyermekeiteknek, hogy a zsebpénzét ilyenekre költse. Mivel sajnos a fiatalok körében ez elég népszerű, sőt általános iskolások is isszák már, hogy növeljék ezzel a koncentráló vagy teljesítőképességüket... A kimondott gyerek, az-az  a koffeinmentes szénsavas energiaitalok is egészségkárosítók, beleértve ebben a cukormenteseket is...!

Mondhatja azt bárki akár, hogy naponta iszik ilyet, akár koffeinest és magas cukor tartalmút is, és soha semmi baja...Lehet, de ha hosszú távon teszi, akkor sok év múlva is jelentkezhet a probléma...Ezért ha netán te vagy az a személy, aki ilyet iszol, akkor jó tanácsként mondom neked, hogy jobb ha abba hagyod még időben...Ha nem teszed, akkor te ezzel kiteszed magad jobban a szívinfarktustól kezdve a stroke-ig, vagy más súlyos betegségeknek...

Ha szomjas vagy, akkor igyál vizet, mert ennél jobb szomjoltó nincs!
Ha fáradt vagy több energiára van szükséged, akkor ennek az a kulcsa, hogy aludd ki magad, és táplálkozz megfelelően. Készíthetsz magadnak akár néha egészséges zöldség és gyümölcs turmix italokat is. Ha ettől függetlenül is állandóan fáradt vagy nincs energiád, akkor irány az orvos, mert lehet hogy például magasfokú vashiányod van!
Az energiaitalok pedig nem fogják megoldani a problémád, legfeljebb nagyon rövid távra...

Most pedig rátérnék az egyik kedvenc turmixital receptemre.
Ez az ital, egy igazi egészséges energiabomba, ezért nyugodtan energiaitalnak lehet nevezni!
Az igaz, hogy nem éppen egy nagyon olcsó ital, de ha úgy vesszük az egészségkárosító energiaitalok sem azok, sőt...
Azt is tudom, hogy nem mindenkinek van turmixgépe, de 2-3 ezer forintért már lehet vásárolni például mini hordozható turmixgépet. Szóval mindenkinek ajánlani tudom ezt a receptet, természetesen akiknek magas a cukra, azoknak sajnos mellőzni kell ezt az italt...

Íme a recept:

1 pohár tej (2,5 dl)
1 érett banán (felkarikázva)
1 púpos evőkanál mogyoróvaj (véletlenül sem mogyorókrém!)
2 evőkanál méz.

Mindent összeturmixolni!  

Nyáron ha a banánt, tejet lefagyasztod és fagyasztva darabolod és turmixolod össze, akkor ráadásul még nagyon finom hűsítő italt is kapsz ebből.
Bolti mogyoróvaj helyett egyszerű pirított mogyorót is használhatsz, úgy hogy előtte nagyon jól ledarálod, úgy hogy krémessé váljon.. (Ez több percet igénybe vehet, ezért a gépet időnként nem árt kicsit pihentetni és lekotorni a falára tapadt krémet... ) Ha pedig bolti mogyoróvajat veszel, akkor figyelj oda, hogy lehetőleg 100%-ban mogyorót tartalmazzon, vagyis adalék nélküli legyen!

margo772022. december 19. 16:03

Látom, már nagyon régóta csend van itt, akkor én most megtörőm itt ezt a csendet.  :)
Mivel közeleg a karácsony, ezért egy karácsonyi receptet osztok meg, persze bármikor elkészíthető...Egy idős nénitől tanultam és úgy írom le, ahogy ő mutatta nekem...

Mézes kenyér

Hozzávalók:
2 egész tojás
1 Bögre cukor ( a bögre 3 dl-es legyen)
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál méz
3 evőkanál olaj
1 nagy fakanálnyi puha zsír (kb 10-15 dkg)
1 bögre tej (3 dl)
3 bögre liszt (összesen 9 dl)
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
1 púpos teáskanál mézeskalács fűszer keverék ( vagy éppen ami van otthon, ánizs, fahéj szegfűszeg keverék...stb)
2 maréknyi vágott dió( sütőbe, vagy egy teflonba kevergetve megpirítani előtte, de nem oda égetni!)
2 maréknyi mazsola (előtte kevés tejbe áztatni egy nappal, a tejet+felhasználni)
1-2 evőkanál kandírozott narancshéj (ha van otthon narancsunk, házilag is elkészíthető, de akár el is hagyható)
Esetleg valamilyen apróra vágott szárított gyümölcs: datolya, meggy...stb.
Lehet hozzáadni valamilyen aromát is, de én nem szoktam...

Elkészítése:
A tojásokat, cukrot, mézet zsiradékot nagyon alaposan együtt kikeverni, majd a többi hozzávalót is apránként sorba hozzáadni.
Két közepes hosszúkás sütőformát vajazzál ki és szórd liszttel meg. (Vagy sütőpapírral is kibélelheted.)
180 fokon előmelegített sütőben, kb. 40-45 perc alatt megsütni. Nézzünk rá 25-30 perc eltelte után.

A múltkor elkészítettem és egy órát vett igénybe. A teteje szép piros volt, beleszúrtam a villát és a közepe meg tiszta folyékony volt. Mi ilyenkor a teendő? Aki nem tudja annak elmondom: Természetesen a sütőből kicsit vissza kell venni és ezenkívül sütőpapírral vagy alufóliával letakarni a tetejét a süteménynek. Nagyon fontos, hogy belül is megsüljön, de ne száradjon ki. Ha jól kihűlt, akkor becsomagolni egy konyharuhába vagy fóliába és hideg helyen tárolni. Ha jól van tárolva, akkor akár 2 hétig vagy tovább is eláll. Még ha nem is friss már, de felmelegítve vagy megvajazva a tetejét, nagyon finom laktató sütemény egy tea mellé. Legalábbis én szeretem.  :)

takacsveca932018. február 25. 15:14

Recepteket én mindig a Facebookon a Nosaltyn nézek főleg..  :) Meg a YouTubeon a külföldi főzőcsatornák nagyon jók, nem kell hozzá hatalmas nyelvtudás. Akciókat meg neten nézek, pl itt: https://www.ujsagomat.hu/lidl/akcios-ujsag-csutortoktol-22-02-2018/

Tibi022017. október 26. 11:39

http://hannablog.oktibor.com

szklenarvts212017. október 24. 11:34

http://www.hazikolbasz-vajdasag.tk/index.php

Törölt tag2014. szeptember 23. 15:14

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:30

 :-)
A receptcsere oldalon sok jót találsz. (Az enyém, bár nagyon elhanyagoltam az oldalt.)

Törölt tag2014. szeptember 22. 20:28

Törölt hozzászólás.