Receptek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2014. szeptember 23. 15:14

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:30

 :-)
A receptcsere oldalon sok jót találsz. (Az enyém, bár nagyon elhanyagoltam az oldalt.)

Törölt tag2014. szeptember 22. 20:28

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:25

*Ez

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:24

Wz még nagyon finom:

Marhahúsgombóc leves

Hozzávalók: 20 dkg darált marhahús, 1 vöröshagyma, 2 sárgarépa, 2 fehérrépa, néhány szem burgonya, kis zeller, 1 tojás, só bors, pirossarany vagy pirospaprika (én már régen nem használok pirospaprikát, mert beteg az epém).

Elkészítése: kevés zsiradékon megfonnyasztjuk a hagymát a karikázott répákkal együtt, bele kis pirosarany, felengedjük vízzel, bele kerül a krumpli, zeller esetleg csipet szerecsendió. Elkészítem a húsgombócot: a darálthúst 1 tojással, fűszerekkel, kb 2 evőkanál morzsával összegyúrom, majd vizes kézzel apró gombócokat készítek belőle és beleteszem a levesbe. Lassú tűzön kb. 1 órán át főzöm.

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:20

Kolozsvári rakott káposzta:
http://www.nosalty.hu/recept/kolozsvari- rakott-kaposzta-3

Törölt tag2014. szeptember 22. 20:19

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2014. szeptember 22. 20:15

http://receptcsere.wordpress.com/2008/07 /

marionett2014. július 11. 02:07

Upsz! Egy szál zellerlevél dukál hozzá -aki szereti az ízét!

marionett2014. július 11. 02:06

Öreg lebbencs /ahogy én ismerem és szeretem/ bográcsban is készíthető

20 dkg jó húsos füstölt szalonna kisütve/pörc különtálba téve/ még találkozunk vele a főzés idején!Zsiradékból annyit kiveszek, melyebe 1 nagy vagy két közepes apróra vágott hagymát megdinsztelek..
A köv. edényben a 8 tojásos lebbencs tésztát, barnás drappra piritom. 4személyre kb.30 dkg tészta, 50dkg hámozott, kockázott burgonya, pirospaprika izlés szerint..
Most a hagymát, rá a pirospaprikát a piritott tésztát , a kockázott burgonyát összeforgatom, beleteszek még 3 db hosszában szelt zöldpaprikát, és 3 cikkekre vágott paradicsomot. az egészet összekeverem Persze óvatosan/,hogy a tészták ne hulljanak ezer darabra. Annyi vizet teszek rá, hogy jól ellepje a lábasban táncolókat. most jön a só! Óvatosan, a szalonna sós! Előveszek egy tálat és 8 tojást. kisétküeknek csak 4-et. Jól felverem habosra csipet sóval. Félreteszem amig
az edényben az összes hozzávaló puhára fő és levét is elfövi. Ekkor kevés szalonnazsírt teszek még hozzá. Áttsütöm . Most jönnek az átsült szalonnapörcök.
Ráöntöm a felvert tojást, éppen csak keményedésig sütöm. Kiadós laktató étel.
Jó étvágyat. Jó együtt fözni az ismerkedni idegen társakkal. Mindenkinek jut egy kis munka. A tüzifa gyüjtéstől a befejezésig.

Törölt tag2014. július 10. 19:11

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2014. július 10. 18:24

Meg a süti is.  :-)

Marie_Marel2014. július 10. 18:24

Az édes palacsinta zabpehelyből újdonság, és jó lehet.
Köszi!

Törölt tag2014. július 10. 18:19

Törölt hozzászólás.

magdi542014. február 9. 17:35

Agglegény tál,
_
tel.

hozzávalók / 4 adag

80 dkg burgonya
3 közepes fej vöröshagyma
6 db paprika
4 közepes db paradicsom
20 dkg lángolt kolbász
6 db tojás
2 teáskanál só
bors ízlés szerint
hirdetés


alapanyagok

bors burgonya lángolt kolbász paprika paradicsom só tojás vöröshagyma
receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
sütési mód: alul-felül sütés
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
receptkategóriák

főkategória: egytálételek
alkategória: krumplis ételek

.
A burgonyát megpucoljuk, felkarikázzuk, és kevés olajon megsütjük.
Külön lábosban megsütjük a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a cikkekre szeletelt paradicsomot és a paprikát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Amikor megsült, hozzáadjuk a sült krumplihoz, és a felkarikázott kolbászt is.
A tojásokat felverjük, sózzuk, és a a krumplira öntjük, majd jól összesütjük.

marcsa2013. január 21. 21:17

Húsos gombóc:
Tészta: 1 kg krumpli héjában főzve, 30 dkg liszt, 2 ek búzadara, 1 tojás, 5 dkg zsír
Töltelék: fél kg sertés lapocka, 1 fej vöröshagyma, 1 ek pirospaprika, 1 ek. zsír, só, bors, ízlés szerint. 2 dl tejföl.

Elkészítés:
A krumplit megmosom és héjában teszem főzni. Amíg fő elkészítem a pörköltalapot.
Az evőkanál zsíron az apróra vágott hagymát üvegesre pirítom, hozzáadom az előzőleg kockára vágott húst és egy kanál pirospaprikát. Vízzel felöntöm, sózom és puhára főzöm. Amikor megfőtt félre teszem hűlni. Közben megtisztítom a megfőtt krumplit, és burgonyanyomón még melegen áttöröm, hozzáadom a zsírt, tojást,lisztet, búzadarát, sózom. Összedolgozom a tésztát. Félre teszem.
A kihűlt pörkölthúst szűrőkanállal szedem ki a szaftból és ledarálom, a darálékhoz két evőkanál tejfölt és sót, borsot, piros paprikát adok. Finom húskrémet kapok.
A tésztát kinyújtom és kb. 8 cm-es négyzeteket vágok belőle. Minden négyzet közepére egy diónyi húskrémet teszek, majd gombócokat formálok. A gombócokat forrásban lévő vízben kifőzöm. A visszamaradt pörköltszafthoz hozzákeverem a maradék tejfölt és így felfőzöm egy picit. a Kifőtt gombócokat a kapott tejfölös szószba forgatva kínálom. Ebből a mennyiségből 24 db gombóc lett. Nagyon finom.
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak -ash3/s480x480/64971_550009135012042_943 911763_n.jpg

Törölt tag2013. január 21. 19:19

Törölt hozzászólás.

Melba2013. január 20. 00:00

Berlini töltött fánkocskák

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg porcukor
5 dkg olvasztott vaj
3 tojás sárgája
0,5 dl rum v. aroma
2,5 dkg friss élesztő
4 dl tej

olaj a sütéshez

1,5 dl tejet langyosíts meg, 1 evőkanál cukorral és morzsold bele az élesztőt és tedd langyos helyre. Egy nagyobb tálba szitáld bele a lisztet, majd tedd bele a porcukrot, a csipet sót, a tojássárgákat, a rumot/aromát, a közben felfutott élesztőt, a megmaradt 2,5 dl langyos tejet és a langyosra hűlt olvasztott vajat. Nézd át még1x, hogy nem maradt ki semmi és az egyszerűség miatt, dagasztóvillás mixerrel kb. 10 perc alatt olyan rugalmas tésztát kapsz, hogy elválik a tál falától. Ezután egy kevés lisztet hints a tetejére, takard le és meleg helyen fél órát pihentesd. Ez idő alatt a tészta az élesztőtől szépen kelésnek indul, és a duplájára dagad. Lisztezett deszkára kiborítva gyúrd át jól az tésztát, 2 cm vastagra nyújtsd ki, és apró pogácsaszaggatóval szurkáld ki a korongokat, majd emeld ki közülük a maradék tésztát. Ez így sokkal egyszerűbb! A kiemelt tésztát átgyúrva újra nyújtsd és szaggasd ki. Ezután az összes kis pogácsát a deszkán még 20 percet hagyd kelni.
Bő olajban kisütjük, lecsepegtetjük, kristálycukorba hempergetjük.

A banános töltelékhez a cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a vékonyra karikázott banánt, meglocsoljuk citromlével, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, hozzáadjuk az alkoholt, kicsit flambírozzuk, majd villával finomra törjük.

A málnás töltelékhez itt is a cukrot karamellizáljuk, rádobjuk a málnát, a citrom levével összeforraljuk, majd leturmixoljuk. A mascarponéval krémesre keverjük.

A töltelékeket habzsákba töltjük, és megtöltjük vele a fánkokat.

A banános töltelékhez:
2 evőkanál cukor
2 banán
fél citrom héja és leve
pici konyak vagy narancslikőr

A málnás töltelékhez:
15 dkg málna
10 dkg mascarpone
1/4 citrom
3 evőkanál barnacukor

A csokiöntethez:
1 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé

A berlini töltött fánk elsősorban Németországban (Berliner Pfannkuchen) és Franciaországban (boule de Berlin) kedvelt. A hagyományos fánkokat kisütés után kristálycukorba forgatják, majd különféle krémekkel, elsősorban csokoládékrémmel, vaníliakrémmel vagy lekvárral töltik meg.

Ezek a töltött fánkok adták az ötletet az általam készített mini változatokhoz is. Falatnyi kis fánkokat készítettem, a kisült golyóbisokat karamellizált banánnal és mascarponés málnakrémmel töltöttem, végül csokoládészósszal tálaltam.

A töltelék pedig bármi lehet: olvasztott csoki, rummal kikevert baracklekvár, el tudom képzelni narancskrémmel, meggypürével töltve is. Aki szeretné megspórolni a töltögetést, nyugodtan mártogathatja is a krémekbe, lekvárokba a bucikat, hiszen egy fánk 1-2 falat.

A fánk elkészíthető természetesen sós változatban is, ebben az esetben a tésztához kicsit több sót adjunk. Tölthetjük libamájhabbal, pástétommal, lazackrémmel, és ha zöldfűszeres vagy fűszeres tejföllel és salátával tálaljuk, ugyanabból a tésztából akár főétel is lehet a mini berlini fánkok elé!

Azt kell mondjam, zseniális ez a tészta. Könnyű, levegős, foszlós, pillanatok alatt megsültek ezek a kis fánkok, egyáltalán nem szívták meg magukat olajjal, bátran ajánlom nagyobb méretű fánkokhoz is.

Törölt tag2013. január 19. 22:26

Törölt hozzászólás.

marcsa2013. január 19. 17:49

Pulykamell citrommártásban.
Hozzávaló: 1 kg pulykamell, őrölt fehér bors, só, 1 dl olaj vagy zsír, 3-4 gerezd fokhagyma, csipet kakukkfű, 1 citrom leve, 1 dl fehérbor, 1 dl tejföl, 2 db savanykás alma, húsleves (lehet kockából is), egy csokor petrezselyem.
Elkészítés:
Apróra vágjuk a petrezselymet. A fokhagymát megtisztítjuk és hajszálvékonyra szeljük. Az almát meghámozzuk, magházát kivágjuk 1 cm-es darabokra vágjuk, citrommal csepegtetjük, hogy ne barnuljon meg. A pulykamellet megmossuk, leszárítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, kakukkfűvel, fehérborssal fűszerezzük és meglocsoljuk a maradék citromlével. A zsiradékot serpenyőben felforrósítjuk és a húst lassú tűzön szép pirosra sütjük benne. Kiszedjük a zsiradékból és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékban az almaszeleteket hirtelen aranybarnára sütjük, majd a filékre helyezzük őket. A maradék zsírban világosra pirítjuk a fokhagymát és az apróra vágott citromhéjat. Felöntjük egy kevés húslevessel és a fehérborral, majd hozzáadjuk a tejfölt amivel egyet forralunk rajta.
Tálalhatjuk a hússal és almával. (körtével is készítettem már)
Jó munkát és jó étvágyat hozzá!