Receptek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2013. január 17. 18:28

Törölt hozzászólás.

baramara2013. január 17. 13:25

De jó, hogy idetaláltam.... !  :))

Marie_Marel2013. január 17. 12:59

Almás-savanyú káposztás pulykaragu
Hozzávalók 2 főre

2 dl víz
1 gerezd fokhagyma
0.75 ek étolaj
1 kevés bors (őrölt)
1 db alma
1 fej hagyma
2 db babérlevél
0.5 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
25 dkg savanyú káposzta
25 dkg pulykahús (pulykamellfilé, vagy apróhús)

45 perc

Pulykamellfilét 2 centis kockákra vágjuk, és sózzuk, borsozzuk. Közepes méretű, mély teflonserpenyőt kikenünk olajjal, kevergetve átsütjük benne a húskockákat, majd szűrőlapáttal kiszedjük. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát finomra zúzzuk, és beleöntünk fél evőkanál olajat.
Ezen üvegesre pároljuk a hagymát - kanalazhatunk hozzá kevés ásványvizet -, aztán hozzákeverjük a fokhagymát, és amikor megérezzük az illatát, lehúzzuk a tűzről. Pirospaprikával ízesítjük és beleforgatjuk a káposztát, és a centis szeletre vágott héjas almát is hozzá keverjük. Babérlevéllel, köménnyel fűszerezzük, öntünk hozzá ásványvizet, és közepes lángon, lefedve puhára pároljuk. Végül beleforgatjuk a pulykakockákat, és a húsfalatokat átmelegítjük az almás káposztában.
Két nagy adag lesz belőle.

Törölt tag2012. december 14. 01:11

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2012. december 12. 16:31

Itt találod őket:
http://receptcsere.wordpress.com/

Törölt tag2012. december 12. 16:05

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2012. december 12. 15:38

Paprikás sült burgonya

1 nagy fej reszelt hagymával, 1-2 szem csíkozott paprikával, kockázott paradicsommal pörkölt alapot készítünk (tehetünk bele 1 pörköltszaft kockát is), beleforgatjuk a kisütött hasábburgonyát. Tejföllel meglocsolva összeforgatjuk. Sült virslivel, vagy párizsival tálaljuk.

Marie_Marel2012. december 12. 15:37

Gombavagdalt

30 dkg gombát zsíron pirítunk, sózzuk, borsozzuk. 2 db.tejben áztatott, kifacsart zsemlével, 2 tojással, morzsával formázhatóvá gyúrjuk. Pogácsákat formálva belőle kisütjük.

Marie_Marel2012. december 12. 15:35

Burgonyakoszorú tojásos gombával

Egy tűzálló tál oldalát az előzőleg elkészített burgonyapürével vastagon körbekenjük és a sütőben pirosra sütjük.
A
nagy fej reszelt hagymát és 20 dkg felszeletelt gombát zsíron
megpárolunk,sózzuk, borsozzuk, betöltjük a burgonyakoszorú közepébe.
Rákerül 1 tejfölből, 3-4 tojásból készült habarék. Visszatesszük a
sütőbe míg a tojás rántottává sűrűsödik. Uborkával tálaljuk.

Marie_Marel2012. december 12. 15:26

Szeretem a finom ízeket. Legyen az drága, vagy olcsó recept.  :-)
Vannak régről egyszerű, falusias hétköznapi receptjeim is.

Törölt tag2012. december 12. 15:16

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2012. december 12. 15:11

Feltétlenül kipróbálom!  :-)

Nagyon fimon különleges köret-INDIAI RIZS

2-4 személyre

A rizst szűrőben öblítsd le, csorgasd le, s hagyd megszikkadni. A vöröshagymát reszeld meg, s keverd bele a felhevített vajba. Egy-két perc múlva add hozzá a rizst, s – időnként megkeverve – addig melegítsd, amíg nem válik üvegessé. Ekkor adj hozzá szegfűszeget, gyömbért, fahéjat, borsot és sót, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy az a rizst jól ellepje (a rizs mennyiségének körülbelül kétszerese kell), s fedő alatt lassú tűzön párold puhára. (Ha van fűszerzacskód, abba tedd a gyömbért, fahéjat és szegfűszeget. Ha nincs, inkább örölt fűszereket használj.) A végén – ha kell – fedő nélkül párologtasd el a rizs alatt maradt nedvességet.

25 dkg rizs , 2 fej vöröshagyma , 10 dkg vaj , szegfűszeg , gyömbér , fahéj , bors , só

Törölt tag2012. december 12. 15:05

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2012. december 12. 14:59

Egy saláta

Zöldséges rizssaláta

Elkészítés:

Vajon párolt zöldségeket (tetszésünk szerint válogatva pl: borsó, répa, zöldbab, kelbimbó stb. –ügyeljünk a szép színhatásra) keverjük óvatosan sáfrányos vagy vegetás vízben főtt gyorsrizzsel (sárga színű legyen).

Öntet:

Néhány evőkanál olajból, kis mustárból, citromléből, mézből alaposan kikeverve készítsük. Tegyünk hozzá kevés elkészített, már nem forró zselatint és keverjük a salátánkba.

Ezután vizezzünk be egy szép formájú tálat és simítsuk bele a salátát. Tegyük hűtőbe.

Tálaláskor borítsuk salátalevelekkel szépen beterített tálra. Így látványos és finom hideg köretet tálalhatunk.

Marie_Marel2012. december 12. 14:55

Itt egy
Felvidéki juhtúrós leves:
Hozzávalók:

4 közepes burgonya
25 dkg juhtúró
5 dkg füstölt szalonna
1 szelet szikkadt barna kenyér
1 csokor snidling
1-2 gerezd fokhagyma
őrölt köménymag
pirospaprika, só

Elkészítése:

Sóval, fokhagymával és szalonnabőrrel ízesített vízben majdnem teljesen puhára főzzük a meghámozott, felkockázott burgonyát. Közben a kis kockára vágott szalonna zsírját kisütjük, kevés pirospaprikával megszórjuk, és kb. másfél dl vízzel felöntjük. A roppanósan puhára főtt krumplihoz hozzáadjuk a kisebb darabokra tördelt juhtúrót, késhegynyi őrölt köménymaggal és sóval ízesítjük. Hozzáöntjük a paprikás szalonnatepertőt a levével együtt, és a levest felforraljuk. Tálalás előtt kockára vágott kenyérdarabkákat és felaprított metélőhagymát szórunk a tetejére.

Marie_Marel2012. december 12. 14:51

Akkor miből készüljön?

Aphrodite772012. december 12. 14:49

Szegény panellakóknak valót is tegyetek ki. Ki tud manapság pulykát venni (mellesleg nem is szeretjük), pláne áfonya lekvárt... a csirkemell is az egekben van...

Marie_Marel2012. december 12. 14:42

Aszaltszilvával töltött rántott pulykamell áfonyalekvárral

Hozzávalók 2 személyre:
50 dkg pulykamellfilé
kb. 30 szem kimagozott aszaltszilva
áfonyalekvár

bors
liszt
tojás
zsemlemorzsa
olaj

Elkészítés: A pulykamellfilét olyan szeletekre vágom, mintha rántott húst akarnék készíteni belőle. Megsózóm, megborsozom őket, majd minden szeletet külön-külön megtöltök 3-4 szem aszaltszilvával, felgöngyölöm, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzöm őket, hogy a szilvák ne essenek ki. Ezután megforgatom őket lisztben, tojásban és zsemlemorzsában, és bő olajban kisütöm. Áfonyalekvárral és sült krumplival (vagy burgonyakrokettel) tálalom.

Marie_Marel2012. december 12. 14:39

Szerintem ez karácsonykor is finom:

http://receptcsere.wordpress.com/2010/03 /31/husveti-receptek-macskaszem/

Marie_Marel2012. december 12. 14:34

Almával sült csirekemell:

Almával sült csirkemell

Hozzávalók:

• csirkemellfilé (pulykamellel is finom)

• alma

• reszelt sajt

• só, bors, szerecsendió, gyömbér, fahéj, olaj

Elkészítése.

1. Olajozott tepsibe, vagy hőálló edénybe tesszük a megmosott, vékonyra szeletelt csirkemelleket, fűszerezzük, az almákat felszeletelve a húsra tesszük, reszelt sajttal megszórjuk.

2. Pirulásig sütjük közepes hőmérsékleten, (kb. 30 perc).