A modern HAIKU miben más mint az "eredeti"?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Tomi2022. szeptember 22. 11:59

Szia köszi, elnézést kerestem témát ahol kérdezhetnék nem találtam. Természetesen nem akartam spam-elni,.

köszi a választ.

A nevemnél megtalálod a haiku-s blogom én igyekszem figyelni a csattanóra is.

Neten láttam hires költőink is irtak haiku vagy haiku szerü verset, de sok, több mint 3 soros, nincs tartba 5-7-5 szabály, az ilyenek miatt fura nekem a modern haiku.

Seelensplitter2022. szeptember 22. 11:32

@Tomi: Szia. Rengeteg Haiku-s témát nyitottál az elmúlt napokban. Szerintem egyetlen egyben minden ilyen kérdésedre választ kaphattál volna.
Az eredeti, japán haiku (eredetileg hokku) nem is szótagokból, hanem morákból épül fel, japánról igazából nem lehet lefordítani, többnyire függőlegesen írják, nem vízszintesen, egyetlen sort alkot, nem hármat, és nagyon szigorú szabályok vonatkoznak rá.

Egyébként, ahogy írod is - a Google a barátod. Wikipedia-n majdnem minden fent van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Haiku

Jómagam csak a dento haiku-t tartom igazi haikunak, minden más csak nyelvi játék, azaz én a magyar haikukat nem is tudom igazán értékelni (Holott jómagam is írtam már vagy 6-ot. Ebből egyetlen egy dento).

A magyar haiku csak a szótagokat figyeli a 3 sorban. Előny, ha rímel, alliterál, ha minél több költői eszköz van benne, illetve jó, ha tartalmaz valami erkölcsi mondanivalót is, de ez nem kötelező.

A legtöbben csak a szótagszámra figyelnek. Se rím, se csattanó, se semmi... Számomra ezért is esik ki a líra kategóriából, és alkot teljesen önálló műfajt. (Egyébként a próza- és teljesen szabad verseket sem szeretem).

Tomi2022. szeptember 22. 10:50

Sziasztok, leszögezném igen a gugli a barátom, de magyarul nem igen találok erről infót, angolul meg még nem nagyon vagyok azon a szinten, hogy az olvasottakat értsem. A modern haiku miben más mint az eredeti nagyon kötött verzió? Én csak annyit tudok erről, hogy a modernbe már nem kötelező az évszak jelölés a téma úgymond lehet teljesen kötetlen szabad.

A modern HAIKU pl tartja az 5-7-5 szótagot? Még mi a más benne az eredetihez képest? Köszönöm ha valaki segit.