Érdekességek, figyelmünkre méltó dolgok innen-onnan (Bármilyen témában)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2024. július 11. 09:22

Pénzes bácsi irányítja a glóbuszt
innen elvesz, onnan is, majd csettint
adjatok a népnek még több lótuszt
mert he nem csődbe viszek mindenkit  :)

Edeke2024. július 6. 09:37

Berda József költő 1945 novemberében apróhirdetést akart feladni a Magyar Nemzet című napilapban. Beballagott a kiadóhivatalba, de ott annyira szokatlannak találták a hirdetés szövegét, hogy Berdát átküldték az ügyeletes szerkesztőhöz, döntsön ő a kérdésben. A megjelentetni kívánt szöveg így hangzott: „Ez nem tréfa! Mivel Magyarországon a legnevesebb költők vershonoráriuma 1 liter bor áránál is kevesebb: kéziratgyűjtőknek 1 liter borért egy szabadon választható versem kéziratát adom. (Vendéglősök, kocsmárosok is jelentkezhetnek.) Cím: Berda József, Újpest, Szent Gellért utca 31. szám.”

A szerkesztő nem látta akadályát a hirdetés megjelentetésének, de gyorsan egy rövid interjút is készített a költővel. „Ki kell végre mondani, hogy a mai világban a lírai költőnek megy a legrosszabbul a sora” – magyarázta Berda, aki elmondta, hogy egy vers tiszteletdíja 4000 pengő, de szerencsésnek mondhatja magát az, akinek egy hónapban két verse napvilágot lát. „Ebből az összegből vesz tintát, papírt, egy pár cipőfűzőt, két villamosjegyet, negyed kiló sülttököt, meg egy kupica pálinkát. Máris a nyakára hágott egész havi jövedelmének...” Ráadásul, tette hozzá, „nekünk költőknek legfőbb hajtóerőnk a bor. De ki gondoskodik a mi borunkról? A kenyérről ne is beszéljünk! Már egészen megszoktam, hogy korgó gyomorral firkáljam a rímeimet. Azt mondják, így is jó verseket írok. De el sem tudom képzelni, milyen szépek lennének verseim, ha történetesen teli gyomorral írhatnék.”

A szerkesztő közbevetőleg legújabb irodalmi tervei felől érdeklődött. „Meséskönyvet szeretnék írni felnőtteknek – hangzott a válasz. – Egyik mesém hőse a szép tinórugomba lesz, amit magam szedtem a kispesti erdőben és ami olthatatlan szerelmet érez a szép piros és bő zsírban kipirított hagymácska iránt, de a gonoszok megakadályozzák, hogy a két hő szerelmes egyesülhessen. Aztán a vesevelőről is írni akarok, amit fiatal hagymával és fehér kenyérrel kell enni délidőben. A szerény kis pörköltről sem akarok megfeledkezni, amit erős paprikával...” A szerkesztő erre közbevágott: „De hiszen ez szakácskönyv lesz!” Berda egyetértően bólogatott: „Hát van annál szebb meséskönyv a mai világban?”

A hirdetés megjelent, de Berda sajnos nem írta meg a szakácskönyvét. Sőt, egy rövid önéletrajzon kívül semmilyen prózai szöveget sem hagyott hátra. Így aztán csak verseiből ismerjük a tinórugomba, a kunsági birkapörkölt, a töpörtyű, a húsleves vagy a kacsasült iránt érzett rajongását. Legszívesebben örökké evett volna: „Irigylem már a gyomorbetegeket, / Nagy étvágyamba belebetegedek” – vallotta. A zsigeri élvezetek költője volt, aki nemcsak az evés és ivás dicséretét zengte, hanem az emésztését is: az étvágytól, a rágáson és a nyelésen át egészen a böfögésig – sőt, még azon is túl.

Berda nemcsak az ételeket, de az emésztés minden fázisát is költészeti tárgynak tekintette. „Az ember gyarló: néha / böffent, máskor ereget” – írta, és ez nála talán nem is volt polgárpukkasztó gesztus, csak a testi dolgok természetes rögzítése. Verset írt az ízletes jánosretekről, amiről az is eszébe jutott, „hogy hangoskodnak majd tőle a szelek”. S hogy teljes legyen a sor: nem félte megverselni egy fűzfa mögötti guggolását sem. A székrekedésre pedig egyetlen gyógymódot ismert: le kell fojtani egy kis töltött káposztával.

Verseiben még sincs semmi természetellenes, csak őszintén megélt öröm.

(Nyáry Krisztián, Az Így ettek ők Berda Józsefről szóló fejezetének részlete. Fotó: Berda pohárköszöntőt tart, PIM)

orpheus35352024. július 4. 13:26

Gobbi Hilda kedvenc verse volt.

Ady Endre: A ló kérdez

Nagy Endrének: a magyar Parlamentnek

Lovamra patkót senki nem veret,
Be szerencse, hogy senki sem szeret:
Kocogok, lógok, követlen uton
S hogy merre megyek, nem nagyon tudom.

S a rossz uton, mert minden ellovan,
Felüti néha fejét a lovam
És megkérdi, míg szép feje kigyúl:
Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?

orpheus35352024. június 25. 20:17

Miután megnéztem ezt, sokkal tisztábban látok. Ajánlom mindenkinek.

orpheus35352024. június 22. 14:35

Rendkívül hasznos videó és a művészetet is érinti. Ajánlom mindenkinek gyász feldolgozására, pánikbetegségre, egyebekre...

orpheus35352024. június 4. 11:18

Az ember ilyenkor a legszebb, mikor a művészetben felemelkedik. (No meg persze a szerelemben🌞 ;)

Zotyo19662024. június 2. 14:17

@orpheus3535: Sürgősen küldeni kell Brüsszelbe vodkát.

Harcsavadasz752024. június 2. 14:09

@orpheus3535: én ezt a kihívást elbuktam volna🤣
Mondjuk máshogy nem is néztem volna végig a felszólalását

orpheus35352024. június 1. 08:01

Hát ez csúcs! Ajánlom mindenkinek! Nagyon vicces!😮

csillogo2024. május 23. 20:58

@orpheus3535: Jól összemelegedtek,a cicus is élvezte a helyzetet!  :)

orpheus35352024. május 23. 18:25

Íme az állatok összetartása. Fantasztikusak.

Aphrodite772024. május 21. 09:52

Megdöbbentő. Mindenki vigyázzon magára (felesleges gyógyszerek nélkül).

https://www.facebook.com/izeskucko/videos/906952347877850/

Edeke2024. május 21. 06:20

@orpheus3535: milyen művelt. Van kontraszk

orpheus3535(offtopic)2024. május 20. 13:13

@Edeke: "Még a popót is kitörli a gép... Tanulj meg annyit, hogy bármilyen időkben föl tudj öltözni." Remek, tanulságos kisfilm volt. Köszönöm.

Edeke2024. május 20. 09:00

orpheus3535(offtopic)2024. május 19. 17:52

@Zotyo1966: Könnyebb volt a szar-biztonságban egy pohár fröccsel várni a véget, és elég is volt a fröccs a feledésre...meg néhányszor részegen elszavalni a "megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt" aztán e búban jól meghemperegni, mert ez ugye jár a szerencsétlennek, hogy szenvedhessen legalább, s nem vállalni a küzdelmet, mert ott megmérettetünk, meg hát kinek van ehhez ereje, ugye? inkább a biztos szar kellett sokaknak, beérték a biztos szarral. meg még most is félnek egy lépést is tenni, nehogy esetleg elvesszék a csatát! Na, többet nem írok itt, pedig tudnék még, hajaj!

Zotyo19662024. május 19. 14:39

@orpheus3535: Teljesen igazad van saját magunknak kell dönteni egyenként döntve vállalva, hogy esetleg hibázhatunk. Merjünk azok lenni amik vagyunk, mint egyén egy nemzet tagja, és mint nemzet amibe egyek vagyunk. Ha nem igy van akkor nem tudunk magunknak igaz vezetőket sem választani. Ha a olyan generációk nőttek fel ahol mindent megmondtak, hogy hogyan legyen, ahol nem kellet gondolkodni, csak elfogadni azt ami van. Ahol munkahelyen lehettél tróger, mert az számított, hogy van munkahelyed, és nem az hogy mit, hogyan termelsz, az nem öntudat. Sokan vannak akik elvárják hogy helyettük oldják meg a problémákat.

Ne legyen felettünk zsarnok! Ne legyen disznófejű nagy úr se! De valahogy nem működött a nagy egyenlőség sem, ahol nincs osztály harc. Persze nagyon jól hangzik a cél de nem tudunk ki bújni a bőrükből, igy mi emberek képtelenek vagyunk tökéletes édeni társadalmat létrehozni mert....

orpheus35352024. május 19. 10:04

@Zotyo1966: És amilyen naiv vagyok, még mindig bízom abban, amit Ady írt.

Ady Endre

Történelmi lecke fiúknak
Hóditották ez országot
Derék, lelkes, úri szittyák,
Jóttevői szegény népnek:
Iskolában így tanitják.

De nem így volt ezer évig,
Munkás embert ág is huzta,
Egy-két ezer úr kötötte
Millió jobbágyát guzsba.

Magyarország dús ország volt,
Van termése, kincse, vadja,
De amit a bús nép szerzett,
Víg uraság zsebre rakja.

Csak a gazdag, csak a zsarnok
Élt föl minden földi jókat.
Megláncolták, butitották
A dolgozó milliókat.

Ma már a szivek bátrabbak,
Sápadtak a gyermek-orcák,
Ha összeszakad Ég és Föld,
Mégis más lesz Magyarország.

Ez az ország mindnyájunké,
Hol bilincset urak vernek:
Háborura készüljön föl
Minden sápadt munkás-gyermek.

Van e földnek áldott Napja,
Pirosító levegője,
És ha lefogja az úr-had,
Munkával elvesszük tőle.

Föl, gyermekek, tanulásra,
Háborura, egészségre.
Ti lesztek majd e rab ország
Megváltott és boldog népe.

Bocs, hogy ennyit írtam, de olykor idegbe jövök, ha szétnézek.😭

orpheus3535(offtopic)2024. május 19. 09:55

@Zotyo1966: És még valami.
Ha a hatalomtól várjuk kizárólag népünk felemelkedését, mint egy kisgyerek, s mi nem lépünk egyénenként a felelősséget vállalva, egy felnőtt, nehezebb, de független identitás-útra, ráfogva mindent a mindenkori vezetőségre, hogy mindenről ők tehetnek, s nem élesszük fel a közösség-tudatot, akkor itt vagy vége, vagy agyatlan-rabszolgák országa leszünk, akinek meg tudása, esze van családok kimennek nyugatra. Aztán akkor már tűzhetjük magunkra a kokárdát! Akkor már késő!

orpheus3535(offtopic)2024. május 19. 06:20

@Zotyo1966:
Mert féltünk a haladástól,
nem nőtt fel e nép,
csak egy reformkor volt,
és oda minden szép.

Majd ha felnőtt lesz, lesz változás,
ha mint Adynak, keletje-nyugatja
szívében többé nem lesz rács.

Akkor lesz szép haza,
nem csak papás-mamás,
mikor egyik lábunk: haza,
s a másik: haladás.