Mozgássérültként, hogy lekössem az agyam érdemes novella irást megpróbálni?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Tomi2023. május 9. 12:12

@Edeke: A vers irást csinálom.

Edeke2022. szeptember 27. 19:12

@Tomi: ami megy azt kell csinálni.

Tomi2022. szeptember 27. 16:24

@Edeke: Egyenlőre ez az apevás történet egész jól bejött.  :)

Tomi2022. szeptember 26. 10:26

@Edeke: Semmi gond, érthető volt. Köszi  :)

Edeke2022. szeptember 25. 19:15

@Edeke: telón írtam, az elütésekért a munkás újj a hibás

Edeke2022. szeptember 25. 19:14

Ne novellát írj. Kezdj el írni egy történetet, az se baj ha nem tudod az elején h9va lyukadsz ki. Ne foglalkozz semmi vel amiről azt gondolod meg kell felelni. Csak írj, szinte önzudatlanul. A legvadabb mahartságot se vesd el! Aztán ha úgy étzed vége, nézd meg mit csináltál. Tedd ide, majd megnézik a többiek is. Én hasonló módszerral humoros, kissé " m9cskos" sztorikat írok.

Tomi2022. szeptember 25. 17:41

@Kipy: köszi

Kipy(offtopic)2022. szeptember 25. 17:15

http://enciklopedia.fazekas.hu/mufaj/Novella.htm

Tomi2022. szeptember 25. 16:54

@Zotyo1966: Köszi ZOLI neten kommunikálok, fb csoportokba de pl itt is ha megnézed aktiv vagyok a fórumon is.

Az a baj, hogy még nem igen tudom mi az a novella és milyen a jó novella, tudom gugli de ott elég sablon leirások vannak.

Zotyo19662022. szeptember 25. 16:37

@Tomi:
Ha úgy érzed hogy a novella írás köt le akkor írjál. Igazából ezt neked kell érezned, ahogy a versírásnál is. Igazából nehéz másnak receptet adni, hiszen különbözőek vagyunk, egyéniségben, körülményekben..stb
Jött egy gondolatom arra amit leírtál magadról. Talán segítene ha a neten keresztül tudnál kommunikálni másokkal beszélgetni gondolatokat cserélni, egyszerűbb és komolyabb témákban.
Zoltán

Tomi2022. szeptember 25. 16:04

Üdv elsőként gyorsan irnám poet admin által irt módszerrel rá kerestem a novella szóra, nincs olyan ahol ezt megkérdezhetném.

Most jönne a kérdés.

Dióhéjban 38 éves leszek sajnos nyitottgerinces komoly mozgássérült motoros székkel a lakásba elvagyok, udvarra kimenni szoktam, de utcára nem oda csak segítséggel tudok, néha vagyok házon kívül is, de ez nyáron van csak kb 2-3 alkalom. (mert anyáéknak is van dolguk, nem mindig van kirándulni menni idő , vagy az időjárás stb, ) Tehát az időm nagy részében gépezrk tv- vagy gépen angol tanulás ilyesmi. Az elmém teljesen normális . (ez gondolom látszik a hsz-eimen ,verseimen keresztül is...) . Mivel szellemileg ép vagyok az agyam néha elég pörgős, a versirás egy időre leköt, pl most 1-1 haiku kiötlése után agyilag is elfáradok, de ez van hogy 5-10 perc alatt megvan 1 haiku, meghát nyilván egyszer csak kifogyok a téma ötletből is, ugyan ez igaz a versekre is (rendes vers), ott is a negyedik után kifogytam hónapokig az ötetből.

Szerintetek a novella mint müfaj alkalmas lenne arra, hogy egy kis időre elfoglaljam vele az agyam (és magam)? Tetszik a haiku is szó sincs róla, hogy meguntam de pl egy három órás baseball tv meccs alatt irtam kb 4-et... Tehát ez hamar megvan, nem igen köt le.

Érdemes megpróbálni a novellát? köszi, (régen általános iskolába imádtam az olyan irodalmi órákat ahol rövid fogalmazást, történeteket kellett irni, sose tudott "lelőni" a tanárnéni, mert csak irtam irtam aztán 45 perc után ő meg szólt, hogy ennyi volt.)