Receptek

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2012. december 12. 14:33

Egy különlegesen finom sajtos levesbetét:
A vajat 2 evőkanál tejjel együtt gyengéden megolvasztom egy kis serpenyőben, majd lehúzom a tűzről, és belereszelem a sajtot. Ezután a serpenyőt visszateszem takaréklángra, és sűrű kevergetéssel a tejes vajba beleolvasztom a reszelt sajtot. Most megint lehúzom az edényt a tűzről, és beleszórom a zsemlekockákat. Kanállal jól átforgatom őket, hogy átitatódjanak a sajtos keverékkel, és ha már langyosak, rászórom mindet egy sütőpapírral borított tepsire. Kb. 6 perc alatt ropogósra sülnek a forró sütőben.
Jó étvágyat!!!

Törölt tag2012. december 12. 00:58

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2011. április 5. 18:47

http://receptcsere.wordpress.com/2010/03 /31/husveti-receptek-sajtremmel-ragaszto tt-pogacsa/

magdi542011. február 25. 19:25

Finom tortaÍrta: nagyi 2011, február 22, kedd
_
Hozzávalók: 6 tojásból a szokott módon sütött piskóta; 20 dkg vaj, 25 dkg porcukor, 10 dkg keserű csokoládé, 4 evőkanál fekete­kávé, 4 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 dl rum; 2 pohár (4 dl) tejszín, a hab édesítéséhez még 5 dkg porcukor.
A kihűlt piskótatésztát ujjnyi darabokra vág­juk. Habosra keverjük a vajat a cukorral, hoz­záadjuk a gőzön puhított csokoládét, a fekete­kávét, és együtt kb. 10 percig keverjük. Ez­után egyenként adjuk bele a tojások sárgáját, végül a kemény habbá vert fehérjét.
_
Sűrű szi­rupot főzünk a kristálycukorból, kihűtjük, és a rummal ízesítjük. Zsírpapírral kibélelünk egy nagy tortaformát vagy egy háromliteres lábast, kirakjuk a rumos szirupba mártogatott tésztá­val úgy, hogy körben, az oldalán is tésztadara­bokat állítgatunk. Ráöntjük a krémet, és tete­jét ismét megmártott piskótákkal fedjük le.
_
Másnapig hideg helyen állni hagyjuk, majd a formából tálra borítva a tortát, bevonjuk édes tejszínhabbal.

Törölt tag2011. február 1. 13:50

Törölt hozzászólás.

MOROZOWSKY2011. február 1. 13:14

nos?Ki a jó szakácsnő? Marie :)

Marie_Marel2010. augusztus 29. 23:08

Chaby 2010-05-25 08:49:47

Sörben párolt, pirított csülök

Hozzávalók:
1 kicsontozott csülök (80 dkg),
1 nagy vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 üveg világos sör,
1 evőkanál borecet,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 babérlevél, csipetnyi cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors és gyömbér,
1 kiskanál majoránna, só.

A csülköt bőröstül 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és az olajon a hússal együtt megpirítjuk. A liszttel megszórjuk, majd ráöntjük a sört. Az összes ízesítőt és fűszert rászórjuk, lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben gyakorta megkeverjük. Utána tepsibe terítjük, és forró sütőben gyakori kevergetés mellett 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Burgonyapüré, esetleg főtt tészta illik hozzá köretnek.
JÓ ÉTVÁGYAT!

* * *

Chaby 2010-05-23 11:59:18

Tejszínes Csirkemellel rakott krumpli

Hozzávalók:

* 1 kg csirkemell
* 1 kg krumpli
* 2 fej közepes hagyma (nagy tepsi esetén)
* 4 db fehér paprika (nagy tepsi esetén)
* fokhagymakrém
* só
* bors
* ételízesítő
* 3,3 dl tejszín
* 1 pohár tejföl
* 10 dkg tömlős sajtkrém

Elkészítés:

A krumplit meghámozom, 3/4 centis szeletekre vágom, a hagymát és a paprikát félbevágom, a paprikát kimagozom, és mindkettőt félcentis szeletekre vágom. A csirkemellet szeletekre vágom, kiklopfolom - ne legyen túl vékony - sózom. Egy magas peremű teflontepsit kivajazok, lerakok bele egy sor szeletelt nyers krumplit - nem kell megfőzni -, amit sózok, borsozok, illetve megszórok ételízesítővel. Lehet bátran sózni a krumplit, sok sót felvesz. Erre jön a hagyma és a paprika fele vegyesen. Ezt követik a csirkemellszeletek, ezek felső oldalát megkenem fokhagymakrémmel. Majd a csirkemellre jön a hagyma és a paprika szeletek másik fele. Legvégül ismét a krumpliszeletek, amit ismét sóval, borssal és ételízesítővel szórok meg. Egy külön tálban összekeverem a sajkrémet először a tejföllel, majd ha már nem csomós, hozzáöntöm a tejszínt, ezt is egy kicsit sózom, borsozom, majd ráöntöm a rakott krumplira. Alufóliával lefedve a sütőben először alul sütöm, hogy párolódjon (kb. 40 perc), majd ha a tetején a krumpli már megpuhult, a sütőben felülre teszem, és kicsit megpirítom.
JÓ ÉTVÁGYAT!

* * *

Chaby 2010-05-22 11:43:47

Tyúkhúsleves

Hány személyre: 4-6

» 2,5 kg tisztított, bontott tyúk
» 15 dkg sárgarépa
» 12 dkg gyökér
» 8 dkg zellergumó
» 5 g egész bors
» 5 dkg vöröshagyma
» 2 gerezd fokhagyma
» 10 dkg kelkáposzta
» 1 dkg só
» 12 dkg cérnametélt
» 1 csokor petrezselyemzöld
» 10 dkg kelvirág
A tyúk zsírzóját és gégéjét kiszedjük. A zöldségeket és a húst alaposan megtisztítjuk.
A tyúkot sós vízben főzni kezdjük. Amikor forr, tetejét lehabozzuk. Beletesszük a zöldségeket és a borsot, majd tovább főzzük.
Közben megfőzzük a tésztát, és levesből kimert kevés lében pedig a gombát és kelvirágot.
Amikor a hús megpuhult, a zöldségekkel együtt kiszedjük, és felszeleteljük, majd levesestálba tesszük, a zöldségekkel és metélttel együtt, majd a levest rászűrjük. Végül megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat!  :)

* * *

Chaby 2010-05-21 16:54:17

Lusta túrós őszibarackkal

Hozzávalók:

* 6 dl rétesliszt
* 2 dl kristálycukor
* 1 csomag sütőpor
* A töltelékhez:
* 75 dkg túró
* 1 üveg őszibarackbefőtt
* Az öntethez:
* 3 tojás
* 2 dl kristálycukor
* 4-6 dl tej
* 1 csomag vaníliás cukor
* Valamint:
* 12,5 dkg sütőmargarin

Elkészítés:

A réteslisztet, 2 dl cukrot és a sütőport összekeverjük, 2 részre osztjuk. Az öntet hozzávalóit is összekeverjük. Kivajazott tepsibe beleöntjük a lisztes keverék felét, rámorzsoljuk a túró felét, megszórjuk a felszeletelt barackkal, majd jön a túró másik fele, végül a maradék lisztes keverék. Leöntjük az öntettel, a felolvasztott margarinnal meglocsoljuk, ügyelve, hogy mindenhova kerüljön, és lassú tűzön megsütjük.
Jó étvágyat!

* * *

White 2010-05-21 12:09:52

Kráter receptje,finom,gyors,egyszerű kavart tészta.

Hozzávalók:
1 cs pudingporból főtt puding

tésztához :
6db tojás
2 ek kakaó
5dkg porcukor
1dl tej
1dl étolaj
1sütőpor
25dkg liszt
Tetejére
1 nagy tejföl,vaníliás cukor
cukor.

1 cs.pudingport 1/2l tejben megfőzni előírás szerint.Lehet vanília,puncs is.
6 tojás sárgáját +25dkg porcukrot kikeverünk
Hozzáadunk 1dl tejet+1dl étolajat+2ek kakaót.Ha kész a massza,belekeverünk 25dkg lisztet+1 sütőport.A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzáadjuk.Ez olyan piskótaszerű állag lesz.
Az előkészített tepsibe csomónként belerakjuk.A közökbe jön a puding.
Piskótaszerűen sütjük.Ha készen van,1nagy tejfölt kenünk rá,amibe ízesítésként vaníliás cukrot és porcukrot teszünk ,ízlés szerint.Visszatoljuk a sütőbe és még egy picit sütjük(3-4 perc).Kihűlni a sütőben hagyd.Ki ne szárítsd,csak szikkadjon rá a tejföl.

* * *

Chaby 2010-05-20 14:47:37

Citromos-tejszínes túrótorta

Hozzávalók

* Hozzávalók:
* 8 dkg vaj
* 12-13 dkg babapiskóta
* kevés tej
* 1 csomag citrom ízű pudingpor ( vagy vanília ízű + 1 citrom leve )
* 25 dkg tehéntúró
* 1 lime vagy citrom leve
* 10 dkg porcukor
* 1 csomag vaníliás cukor
* friss citromfű (el is hagyható)
* 5 dl tejszín (én hulalát használtam!)
* 1 citrom
* 10 g zselatin
* 12 g színtelen tortazselé
*
*
*


Recept

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk, rövid ideig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a finomra összemorzsolt babapiskótát, és annyi tejet, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Sütőpapírral kibélelt 23 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk, és kb. 30 percre hűtőbe tesszük.
A pudingport 2,5 dl hideg vízben feloldjuk, felforraljuk, és kevergetve kissé kihűtjük. A túrót a citromlével és a kétféle cukorral simára keverjük. Evőkanalanként belevegyítjük a kihűlt pudingot, majd a zselatint kb. 1 dl forró vízben feloldunk, ha már csak langyos, ezt is a krémbe keverjük. A lecsipkedett citromfű leveleket finomra vágjuk, 5 dl tejszínt ( én hulalával készítettem) kemény habbá felverünk, majd a citromfűvel együtt a dermedő krémbe keverjük. A krémet egyenletesen a piskótára simítjuk, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
A citromot vékony szeletekre vágjuk, és díszítjük vele a tortát. Ezután a zacskón lévő utasításnak megfelelően elkészített, színtelen tortazselével leöntjük. Egy-két citromfű levéllel is díszíthetjük a torta tetejét.
JÓ ÉTVÁGYAT!!

Marie_Marel2010. augusztus 29. 23:02

Chaby 2010-05-19 20:14:33

Kekszes tejfölös csoda süti

Hozzávalók:
1/2 kg kocka alakú háztartási keksz,
2 nagy tejföl 20%-os,
3 cs. vaníliás cukor,
9 evőkanál cukor,
1 evőkanál kakaó,
kb.20×30 méretű tepsi.

Az első tejfölben feloldunk 4 evő kanál cukrot és 2 csomag vaníliás cukrot. A másik tejfölben 5 evő kanál cukrot, 1 cs. vaníliás cukrot és a kakaót. A tepsi alját kirakjuk keksszel, leöntjük fehér krém 2/3-val. Egy sor kekszet teszünk rá, majd a barna krém 2/3-át.

A tetejére keksz,és a tetejét a kétféle megmaradt krémmel öntjük le. A tetejét mintázhatjuk a kétszínű krémmel. Hideg helyen 12 órát állni hagyjuk, ennyi kell a keksz megpuhulásáig.
Jó étvágyat kívánok hozzá!!

* * *

Chaby 2010-05-19 12:37:45

Töltött Kifli

Hozzávalók:

10db kifli, 4 db tojás, 25 dkg párizsi, 25 dkg sonka - szalámi, 25 dkg trappista sajt, 2ek mustár, só, bors, 1,5 pohár tejföl, kevés tej

Elkészítés:

A kifliket ketté kell vágni, a belét ki kell szedegetni és a tejbe beáztatni. A tojásokat keményre kell főzni. A párizsit, a szalámit, a reszelt sajtot, a tojásokat húsdarálón ledarálni. /de úgy is jó, ha nagyon apróra összevágjuk/ Ebbe bele kell keverni a mustárt, sót, borsot, tejfölt és a beáztatott kifli belét. Alaposan összekeverjük és megtöltjük vele a kifliket. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, míg ropogós nem lesz a kifli. El lehet készíteni füstölt sajttal és gépsonkával is!
Nagyon finom vacsora lesz belőle!

Jó étvágyat hozzá!  :)

* * *
Viorica 2010-05-19 11:30:15

TOFUPÖRKÖLT
Hozzávalók:
tofu, olaj, vöröshagyma, köménymag, koriander, piros porpaprika, zöldpaprika, szójaszósz, fokhagyma.
Elkészítése: A tofut kockára vágjuk és kevés olajon rózsaszínűre sütjük. Vöröshagymát, fokhagymát, köménymagot és koriandert adunk hozzá.
Piros porpaprikát és zöldpaprikát valamint egy kis vizet is teszünk rá. Fedő alatt pár percig főzzük és félretesszük hűlni. Tálalás előtt szójaszószt adunk hozzá. Fűszeres nokedlit készítünk főtt kölessel, de lehet kásával is fogyasztani.
Tökfini....

Marie_Marel2010. augusztus 29. 22:55

Chaby 2010-05-19 11:10:19


Rakott Galuska

Hozzávalók:

4 tojás
liszt
2 fej vöröshagyma
10 dkg főtt, füstölt császárszalonna
15 dkg főtt, füstölt tarja
15 dkg trappista sajt
tejföl

zsír vagy olaj (tetszés szerint)

A tojásokból és a lisztből galuskát készítünk, megfőzzük, majd amikor leszűrtük, tejföllel összekeverjük.

A hagymát apróra vágjuk, majd megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apró kockára vágott szalonnát és tarját. Szép pirosra sütjük.

Amikor kész, tűzálló tál aljára belerakjuk a tejfölös galuska felét, és a tetejét megszórjuk a már megpirított, hagymás szalonnás tarjával. A sajtot lereszeljük, és a felét rászórjuk. Ezután mehet rá a galuska másik fele, ugyanúgy a pirított hagymás szalonnás tarja és végül a sajt.

Sütőbe kicsit összesütjük és forrón tálaljuk.
Jó étvágyat!

* * *

Bögrés süti

Hozzávalók:

1 bögre liszt
(Én 3 decis bögrével mérem)

1 bögre cukor
(cukrot picit kevesebbet teszek,mert nem szeretem nagyon édesen,de ez ízlés dolga)

1 bögre mák vagy kevesebb kakaó (
Nesquickből készítem,ha kakaósat akarok  :),de finom a mákos is)

1 bögre langyos tej
2 db tojás
10 dkg rama
1 csomag sütőpor
1 kávéskanál fahéj
ízlés szerint,aki szereti, mazsola és dió

A tojásokat elkeverem a bögre cukorral,bele a ramat, sütőport és mákot vagy kakaót és fahéjat. Simára keverem. Utána elkezdem adagolni a lisztet és tejet felváltva,hogy ne legyen darabos a massza. Én azt vettem észre,hogy nem kell egy egész bögre tej bele,elég egy fél bögrével,mert akkor túl híg lesz a massza.
Ezek után ízlés szerint bele a dió és mazsola.
Egy tepsibe sütőpapírra öntjük a masszát és felforrósított sütőbe (olyan 150 fok) tesszük. Olyan 7-9 perc után takarékra veszem,hogy ne égjen meg.
Sütési idő nekem kb. 30-35 perc.

Sokan szeretik, jó étvágyat hozzá  :)

Marie_Marel2010. augusztus 29. 22:52

Chaby 2010-05-19 10:05:53

Joghurt torta

Hozzávalók:

25 dkg kerek babapiskóta,
370 g natúr joghurt,
25 dkg túró,
3 dl tejszín,
1 zselatin fix

Egy kerek jénait alufóliával kibélelünk.

A joghurtot felmelegítjük, belekeverjük a zselatint, a cukrot, kihűtjük, és hozzákeverjük a túrót, és a felvert tejszínt.

A jénaiba sorban lerakjuk a piskótát, rá a masszát, megint piskóta, massza, míg a hozzávalók elfogynak.

Hűtőbe rakjuk egy éjszakára, majd kiborítjuk egy tányérra. Lehet a masszába bármilyen gyümölcsöt is tenni, úgy még finomabb.
Jó étvágyat!  :)

Marie_Marel2010. augusztus 29. 22:46

Áthoztam.

Sörben párolt, pirított csülök

Hozzávalók:
1 kicsontozott csülök (80 dkg),
1 nagy vöröshagyma,
4 evőkanál olaj,
1 evőkanál liszt,
1 üveg világos sör,
1 evőkanál borecet,
2 gerezd fokhagyma,
1 mokkáskanál őrölt bors,
1 babérlevél, csipetnyi cukor, őrölt szerecsendió, szegfűbors és gyömbér,
1 kiskanál majoránna, só.

A csülköt bőröstül 1,5 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és az olajon a hússal együtt megpirítjuk. A liszttel megszórjuk, majd ráöntjük a sört. Az összes ízesítőt és fűszert rászórjuk, lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben gyakorta megkeverjük. Utána tepsibe terítjük, és forró sütőben gyakori kevergetés mellett 10-15 perc alatt megpirítjuk.
Burgonyapüré, esetleg főtt tészta illik hozzá köretnek.
JÓ ÉTVÁGYAT!

BakosErika2010. augusztus 29. 19:58

Szegedi Halászlé( Én így csinálom)

hozzávalók : kb 2 kg ponty
1kg többféle apróbb hal.
4-5 fej hagyma /nagyobb/
2-3 gerezd fokhagyma
pirospaprika,só ,bors,ízesítő anyagok
zöld paprika,paradicsom
pici vörösbor
2-3 halászlé kocka /ez el is maradhat ,én szeretem benne/
A halakat megtisztítom,a ponty fejet ,farkat ,és az apró többféle halat felteszem annyi vízben ,hogy ellepje.A zöldpaprikát és a paradicsomot is belerakom.
A hagymákat vékony csíkokra vágom,és megdinsztelem ,végül a fokhagymát is hozzárakom.Ha Az alaplé megfőtt kiszedem a nagyobb szálkákat és át passzírozom ,a dinsztelt hagymával együtt ,egy csepp vörösbort is lehet hozzá adni.Közben a ponty szeleteket csepp ecetes vízben megáztatom ,akkor nem esik szét a hal ,nagyon minimális ecet kell.Felrakom az alaplét ízesítem a fűszerekkel ,na meg csípős piros arannyal és beleteszem a hal szeleteket.és készre főzöm.

BakosErika2010. augusztus 29. 19:51

Köszönöm Marie :)

Törölt tag2010. augusztus 29. 19:34

Törölt hozzászólás.

kalitka2010. augusztus 29. 16:59

Köszi Marie!
Kerestem...megtaláltam... :)))

Marie_Marel2010. augusztus 29. 14:52

Áthoztam.  :-)))
Szilvalekvár...

Erika49 2010-08-29 10:55:13 T

Egyik főzési fajta:

Kb.4 kg kimagozott, ledarált szilvát 4-5 kanál ecettel összekavarsz, majd magasabb, zománcos tepsiben 200-220 fokon másfél órán át sütöd.
Kiveszed a sütőből, hozzákeversz 40-50 dkg kristálycukrot, majd még 20-25 percig sütöd.
Ha sűrűbbre szeretnéd akkor még hagyd a sütőben, lassú tűzön kb. 20 percig.
Sok sikert hozzá. :)

Marie_Marel2010. március 31. 14:45

Húsvéti receptek
http://receptcsere.spaces.live.com

Bene_Eva2009. december 14. 10:45

Bakon(békön)nemtudom jól írtam-e le na mindegy! :)Szóval bakon(ejtsd jól)szalonnába tekerj bele datolyát vagy aszalt szilvát sorakoztasd a jénaiba vagy egy kis tepsibe őket (kikell olajozni a tepsit) és egy kicsit süsd meg!
Önállóan de húsfélékhez pl:rántott szelethez vagy sonkával,sajtal töltött húshoz kivállóan alkalmas!Hozzá köret pl:Réteges burgonyapüré füstölt sajtal megszórva ami megvan pirítva!
Kellemes sütés-főzést kívánok!Szeretettel :)

Mareike2009. december 13. 23:29

Nagymama húslevese (igy ünnepek előtt)

a hozzávalók 4-6 személyre:

2 közepes (vékony) szelet marhahús,
1 nagyobb csirke-tyúk, kakas mell (egész),
1 nagyobb szál sárgarépa,
1 nagyobb szál petrezselyem gyökér,
kisebb zellergumó fele,
2 kis fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
só, kiskanál cukor, ételizesitő, szemes fekete bors.

A baromfihúst lefejtjük a csontról, a szeletet szétnyitjuk, úgy vágjuk, hogy elhelyezve egy egyenletes vastag nagyobb tenyérnyi szelet legyen, és kiklopfoljuk. A marha szeletet szintén klopfoljuk, mindkettőt kicsit sózzuk borsozzuk, és egy nagyobb szelet alufóliára fektetjük, egymás tetejére, úgy, hogy a marhaszelet legyen alul. Szorosan feltekerjük, 2-3 rétegben becsavarjuk a fóliába, a végeket szorosan összezárjuk. 2 ilyen csomagot készitünk, amit hústűvel kicsit megszurkálunk, és mint egy hagyományos húslevest bezöldségeljük, és feltesszük főni.
Amikor kész a leves, kiszedjük belőle a csomagokat és a zöldséget, kis pihentetés után a levet óvatosan átszűrjük, újból felforraljuk, utána izesitünk, ha szükséges.
Ha a hús kihűlt, kibontjuk a fóliából, óvatosan 1/2 cm karikákra vágjuk. Tányéronként 3-4 karikát számolunk, lúdgegő tésztát főzünk ki hozzá, gyakorlottabbak tetézhetik májgombóccal az élvezetet. Erre merjük rá a forró, aranyló húslevest.

Azt hiszem nagyon megéri a macerát, és a karácsonyi ebéd nem is lenne már az igazi nélküle, mellesleg minden további nélkül meg lehet főzni előre, ha leszűrve áll hűtőben, talán még jobban összeérnek az izek, és igy a húsnak is van ideje bőven kihűlni.



Etka2009. december 12. 22:51

Rácponty
1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika, só.
A kizsírozott tepsibe beleterítem a karikára vágott főtt burgonyát. A pontyszeleteket bevagdalom és a résekbe szalonnacsíkokat teszek. A tepsiben a krumplira rétegelem a halszeleteket. Meghintem vékonyra vágott hagymakarikákkal� meglocsolom olvasztott zsirral. A lisztet elhabarom a tejföllel és ráöntöm a tepsire, majd összerázom. Karikára vágott zöldpaprikát, paradicsomot vagy lecsót) teszek a tetejére és nem túl forró sütőben szép pirosra sütöm.