Igaz-e, hogy elavult adathodozó lett a könyv?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Marie_Marel2013. szeptember 15. 19:17

Egyetértek Attilával: adathordozóként igen. (De a könyv nem csak adathordozó...)

Attila_the_hun2013. április 22. 22:29

Mint adathordozó: igen

M.Laurens2013. március 17. 11:16

Jól teszed kedves Magdi !  :)

ambrus.magdolna2013. március 16. 16:19

Én a kedvenc versekből a számomra sokatmondó verssorokat ( megkérdezve a szerzőjét) kinyomtatom és elrakom üveglap alá, amikor már nem lesz hely , kartondobozban tárolom és ez biztos nem vesz el :)
Még mindig ragaszkodom a hagyományos adathordozóhoz: A KÖNYVHÖZ!

M.Laurens2013. március 16. 11:51

Ha az elektronikus adathordozókat vesszük a könyvekkel szemben, akkor az egyetlen érv mellettük a könnyen katalogizálhatóság, és kereshetőség. A tárolhatóság erősen kétes és megbízhatatlan.
-
Kezdetben a számítástechnika is papír alapú rögzítést alkalmazta, így alakultak ki adattárolásra a lyukkártyás gépek. 1914-ben az IBM (International Business Machines) a kártyákon túllépve már sokkal korszerűbb papirszalagos tárolókat fejlesztett ki. Ezeket követték a mágneses alapú adattároló eszközök, a mágnesdob, a mágnesszalag és az ekkor még bakelit alapú mágneses merevlemez, majd a mágneses hajlékonylemezek egész kis családja a ma még ismert, de már alig használt 1.44-es lemezekig. Majd egy hatalmas ugrással megjelentek az optikai alapon működő adattárolás. Az akkori reklámok szerint ezek ''örök életűek''. Megjelent hát a CD, majd pár év után a sokkal több adat tárolására alkalmas DVD. Időközben kiderült, ezek sérülékenysége és korlátozott élettartama sem tökéletes eszköz a tárolásra.
Színre léptek az elektronikus tároló eszközök első generációja, a Pendrive (USB flash drive). Természetesen a fejlődés ezzel nem ért és nem érhet véget.
-
Ha valaki belép egy könyvtárba, több száz vagy akár ezer éves dokumentumokat is olvashat, amik alig vesztettek az általuk hordozott információkból. Aki ma belép a Széchenyi István Városi Könyvtárba egy háromszáz méteres papír adatszalaggal, azt nagy valószínűséggel senki sem képes leolvasni. Bizonyára minden régi felhasználónak vannak kazettára mentett adatai, vagy 3,5 inch-es mágneslemezen lévő fájljai, amikhez manapság olvasó eszközt sem talál. Valójában a technikánk húsz évente teljesen elavul, ezért fontos adatok megőrzésére még ma is a könyv ,
a márvány és a kő a legalkalmasabb.

A helyes kérdés hát nem az, hogy elavult e, hiszen a modern eszközök már születésükkor elavultak, mert eszközfüggők. A könyv esetében az adathordozó és az olvasó közt nincs egy közbeiktatott ( haszonelvű ) eszköz.
A helyes kérdés az, hogy melyik biztosítja jobban a gondolat fennmaradását évszázadokon, vagy ezredeken át.

Ross2013. március 16. 10:09

Körültekintően megszervezett rendszerekben jelenleg is megőrzik az elsődleges (papír alapú) bizonylatokat, hiszen a rendszernek akkor is teljesítenie kell a funkcióját, ha az elektronika összeomlik.

Ugyanakkor viszont bármire írtak is a régiek különböző mértékben fontos szövegeket (papirusz, cserép, fakéreg, gránit), azt mind érdemes elektronikusan is rögzíteni, számos kényelmi funkció használhatósága érdekében.

Összefoglalva: mindkettőnek megvan a maga rendeltetése, előnyei és hátrányai.

torzo522013. március 16. 10:03

Ha azt vesszük figyelembe, hogy csak ilyen formán maradtak fent leírt tudások és minden egyéb feljegyzés az emberiség történelméről, akkor csak azt lehet mondani, hogy nem hogy elavult, hanem az egyetlen eszköz amin fent maradhat az a VALÓS tudásanyag, ami a mai korra jellemző. Tudomásom szerint itt a földön még nem találtak korábbi civilizációkból sem elektromos adattaroló eszközt. Viszont annál több cserépre, pergamenre és egyéb anyagokra írt közlést.

Kipy2013. március 16. 02:20

Nem!
Számomra a könyvek nagyon becses értékek.. persze a saját szájam ízének megfelelően.
Könyvbolond vagyok, ez ilyen.

Kandabula2013. március 15. 22:08

Kérdés volt: ''Igaz-e, hogy elavult adathodozó lett a könyv?'' Válaszom: nem igaz. Ennyi.

Kandabula2013. március 15. 22:06

valoczy_szyl: kell a könyv! Itten valami időbeli hozzászólási zavarról lehet szó.

Mandragoria2013. március 15. 21:11

Talán fellendült, mert elég sok könyv jelenik meg havi szinten. Az Alexandra Könyvjelző magazinját olvasom, kb. 2 éve, mindig elmegyek érte, és abban tényleg sok megjelenésről írnak. Bár egy dolog ez, ha az emberek nem tudják megvenni, akkor mennyit ér így? Én pl. már legalább 3-4 szám óta nem találtam benne semmi élvezhetőt (azon kívül, hogy az árát nem nézem).
(Olvassa valaki a Könyvjelző magazint? Mi a véleményetek róla?)

Törölt tag2013. március 15. 19:04

Törölt hozzászólás.

ambrus.magdolna2013. március 15. 18:55

Még csak most lendült fel a könyvnek a virágkora, nem elavult adathordozó!

valoczy_szyl2013. március 15. 18:55

Kandabula esetleg akad indokod is? Kíváncsi volnék a véleményedre.

Kandabula2013. március 15. 18:51

Nem igaz!

valoczy_szyl2013. március 15. 18:46

Szerintem nem. Az embereknek kell a könyv fizikai jellege, hogy megfoghassa, hogy érezhesse az illatát. Nem utolsó szempont, hogy nem rontja a szemet. Max. gyertyafénynél.

Ametist2013. március 15. 18:44

A jó könyv olyan, mint egy barát - időnként előveszed, belelapozol, újra-olvasod, hogy átéld kedvenc hőseid sorsát - mindezt nem nyújthatja egy elektronikus adathordozó, bár annak is megvan a haszna, jelentősége.

Kandabula2013. március 12. 22:08

Nem igaz.

--angela--2013. március 12. 12:09

Én kezdem egyre inkább megkedvelni az elektronikus adathordozóról való olvasást. Sokkal több könyv elfér rajta, nem jár le, nem kell visszacipelni a könyvtárba, lehet aláhúzogatni, meg nem kell a 100 emberen keresztülment könyvet megfogni. Persze megvenni egy könyvet a legjobb, de én meg sokszor úgy járok, hogy amit megveszek az utána mégsem tetszik.

Mandragoria2013. március 11. 19:58

Szerintem ez így van, sajnos. Én egyébként gyakori könyvtárlátogató vagyok (főiskolaiba ingyenes a beiratkozás, de amúgy más városi könyvtárba is ''voltam beiratkozott''), és nagyon kevés embert látok ott lézengeni, pedig nem csak szakkönyvek vannak ott, hatalmas a gyűjtemény, friss kiadványokkal is, de én azt veszem észre, hogy nem érdekli ez a főiskolásokat. Azért a könyvtár, mert az új könyvek elég drágák (bár vannak olcsó helyek, csak onnan egyszerre többet ''kell'' rendelni a szállítási költség spórolása miatt - ha már lehet, min). Én szeretem a könyveket és szeretem azt is, ha takaros rendben sorakoznak a polcomon. Kár, hogy ezzel egyre kevesebben vannak így.