Írnál akkor is, ha senki sem olvasná?

Szerinted mennyiben része az irodalmi műnek, létének és irodalmiságának a közönség, az olvasó?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Daemonic012022. december 31. 21:26

@Seelensplitter:
Ha valaki nem azért kezd el írni, mert hírnevet szeretne szerezni, akkor szerintem mindegy hányan olvassák. Vagy olvassák-e egyáltalán. Én a saját gondolataim megnyilvánulásaiként tekintek a soraimra, és bár valóban nagyszerű érzés véleményt olvasni róluk, attól még a leginkább azért csinálom, mert nekem van rá igényem, és nem másoknak. Csinálhatnék divatos videókat a YouTube-ra, megtehetném, némi ráfordítással valószínűleg idővel több hírnévhez juthat az ember ma úgy, mint így. Arra nagy az igény. De szerintem az, aki képes egy 8 soros versben többet megmutatni, mint egy fél órás videóban, az igen is írjon. Személy szerint hiányolom a költőket a világból, itt találtam, és ez kárpótol. Jól írsz, írj hát, ha van miről.

Seelensplitter2022. december 31. 21:07

Olvasták volna. Egész évben mégis egyetlen egy alkotást vetettem papírra. Mondjuk, az igazat megvallva, igazán kevesen hiányolták... Szóval... teljesen mindegy, írok-e, vagy nem. Igény nem igazán van rá.

Brenedin2022. december 31. 18:43

Írtam akkor is amikor senki nem olvasta...sokszor a versekből tudom meg, mi lakozik éppen mélyen a szívemben...mert ilyenkor nem a racionális elméből formálódnak a szavak...

Daemonic012022. december 30. 01:43

Fogalmam sincs miért csinálom. Talán egyszerűen csak jó. A szavakkal jobban megértetem magam, mint az emberekkel. Aztán, hogy az emberek megértik-e a szavaimat, vagy hitelt szavaznak-e nekik, az már más kérdés.
Évek óta csinálom anélkül, hogy bárki olvasta volna, mert néha kell. A legjobb abban, hogy senki sem olvassa az ember írásait, hogy senki sem tesz fel kérdéseket és nem kritizál az élettapasztalat állítólagos hiánya, a kor, vagy bármi más miatt. Persze az is igaz, hogy így az értékes kritika és az abból származó élmény és sikerélmény is elmarad. Azt hiszem ezért vagyok most itt.

cintiakorpai2022. december 14. 23:29

Igen mert csak igy tudom az érzéseimet kiadni magamból és sokszor a papír a legjobb barátom

Erubina2022. december 14. 18:08

Igen. Írni jó.

csp012022. szeptember 5. 06:07

@Julia_gall: Ezzel én is így vagyok..

Julia_gall2022. szeptember 5. 00:41

Igen. Megfogalmazódik a fejemben, muszáj leírnom.
Hálás vagyok, ha érdeklődnek versem iránt.

piroska712022. augusztus 25. 17:30

Mindig, minden körülményben írok! 📖❤️

OlahSzilard2022. augusztus 25. 12:05

Ha nem olvasná senki, akkor is írnék mert a versírásban találom meg néha az egyetlen nyugalmat. A versekben könnyebb megszabadulni, olyan fájdalmaktól is, ami sokáig csak bennem van. Még mindig jobb ha kiírod magadból, vagy írsz egy szép verset hiszen büszke lehetsz alkotásodra.

HMMarta2022. augusztus 24. 17:11

Írok verseket akkor is, ha senki nem olvassa. Ugyanis sokáig kizárólag az asztalfióknak írtam gyakorlatilag, eszembe sem jutott, hogy bárkinek is megmutassam verseimet. Akkoriban ugyebár konkrétan papírra vetettem a verseket, a legtöbbet később kidobtam. Most is van sok olyan művem, melyet nem hoztam nyilvánosságra. A költészet lehet akár önkifejezés, akár agytorna, akár "lelki önterápia" eszköze, és sok minden más is. Természetesen, ha az ember közreadta valamely versét, akkor örül annak, ha van olvasója is. Én legalábbis így gondolom.

Seelensplitter(offtopic)2022. augusztus 24. 13:50

@JellyJensen: Tény, hogy egy videót hamarabb megnéz, de nem feltétlenül tudja értelmezni.
Egyre több a funkcionális analfabéta is. Kézzel írni nem igazán tud, olvasni meg pláne nem (hiába ismeri a betűket).
napról napra elcsodálkozom, többek közt a saját édesanyám csapnivalóan pocsékká vált helyesírásán (pedig, anno, a `80-as években versenyeket nyert), és beszűkült szókincsén is.
Régebben jómagam is rengeteg verset szavaltam, rövidebb meséket olvastam fel, volt egy youtube csatornám, szavalatok és hangoskönyvek... 3 évig létezett. A leggyakrabban megnyitott feltöltés tartott 3 év után 430 megtekintésnél.
Rájöttem, egyszerűen nincs igény az ilyesmire.

JellyJensen2022. augusztus 24. 13:22

@Seelensplitter: Szerintem ez nem ilyen egyértelmű, inkább csak nem nagyon van, amit olvasson. De végighallgat ugyanannyi szöveget egy videóban, mint amit amúgy olvasna. Én ezért szeretnék arrafelé menni, hogy legyenek felolvasott irodalmi alkotások.

Seelensplitter2022. augusztus 24. 13:15

Éppen arról tervezek írni (Csak valahogy nem akar megszületni), hogy manapság a lírának sincs az önmegnyugtatáson, a saját sebek feltépésén kívül túl sok értelme, mert a ma embere nem olvas...

JellyJensen2022. augusztus 24. 12:02

Ha az ember kiskorában az érzéseit bele akarja csomagolni egy versbe, az pont azért születik, hogy senki se olvassa. Úgyhogy a mélyebb érzésű költőknek alighanem egy csomó olyan irománya van, ami kifejezetten az asztalfióknak szól, és a mai napig nem látta senki. Ha az összes ilyet össze lehetne gyűjteni egy oldalra, az valóságos csoda lenne.

Szerintem nagyon is magának ír az ember.
Az csak a cseresznye a tortán, ha sokan olvassák.

Somogyi_Levente2022. március 26. 00:27

Ha nem is olvasná senki, akkor is művelném eme művészetet. Jót tesz a szívnek és a léleknek, és járatja az emberi agytekervényeket is. Az már csak plusz öröm, ha mások napját, kedvét fel tudom velük dobni.
Az, hogy mennyiben része nagyban függ a mű tartalmától, fajtájától. El tudok képzelni olyan műveket, amelyek a közönséggel együtt válnak teljessé, és fordítva is.

Titta2022. február 22. 00:40

@csp01: Köszönöm, és örülök ha ez a véleményed,megpróbáltam újraírni, de sajnos nem tudtam elcsípni az a hangulatot érzést érzelmet, amely az emberből kiváltja az írást...amiben akkor íródtak a versek.

amatorpike2022. február 21. 05:53

Szerintem az "alkotó művész" alkot, ha jön ah ihlet. Abban a pillanatban nem jut eszébe, hogy másnak is megmutassa. De azért én úgy gondolom, hogy az ember nem csupán "magának" alkot. Én nagyon szeretem felolvasni a versemet, és nagyon boldog vagyok ha sokan megnézik, véleményezik. Hedvig

amatorpike2022. február 21. 05:53

Szerintem az "alkotó művész" alkot, ha jön ah ihlet. Abban a pillanatban nem jut eszébe, hogy másnak is megmutassa. De azért én úgy gondolom, hogy az ember nem csupán "magának" alkot. Én nagyon szeretem felolvasni a versemet, és nagyon boldog vagyok ha sokan megnézik, véleményezik. Hedvig

Perzsi.(offtopic)2022. február 20. 09:59

@Törölt tag: Az izgalmasabb, mint a betű. Többet árul el.